Sabtu, 8 Ogos 2009

perkembangan bayi

Minggu ke-29
22 julai 2009
- Postur ibu kelihatan lebih besar pada bahagian hadapan terutamanya di bahagian perut yang semakin memboyot. Kulit bayi dalam kandungan semakin merah. Namun ia kelihatan agak berkedut sedikit dan lelemak sudah mula terkumpul pada bahagian bawah kulit. Kelopak mata bayi juga telah terbuka dan sistem pendengaran telah terbentuk dengan sempurna.
(isteri ~ Bakal ibu dan bapa digalakkan dengan lebih kerap mengalunkan surah Lukman (kebijaksanaan) dan surah Yusuf (kecantikkan) untuk dendangan bayi. Lagu2 rock dan heavy metal harap di elakkan sangat-sangat)

Minggu ke-30
29 julai 2009
- Ibu perlu banyak berehat. Jika tidak bekerja, pastikan mendapat rehat yang cukup pada hari siang. Pada waktu malamnya pula, pastikan tidur awal dan mendapat tidur yang selesa.
(isteri ~Tips tidur: Angkat sedikit kaki dan letakkan beberapa biji bantal di bawahnya untuk menggurangkan kebengkakan dan menambah keselesaan)

3 ogos 09....
p scan di bota kiri...
ikutkan 30w....
but dr.said baby dah 33w lau ikut scan
tp...btol dah tarikh period y aku bg awal2 dulu...
so...dr suruh repeat scan at...17 ogos ni...
lau ikut scan...due nye...15 sept...awal 3w...
tarikh aku plak...7 oktober...lps raya
p je la...


ritu juga...p klnik lambor...
pemeriksaan mcm biasa,,,
tgk2...hb 10.0,,,,,
tekanan darah pulak 90/60...
turun...
x tau nape...misi tu ckp...letih kot...
dia bg ubat lg...suruh mkn...

k.ain ckp...jgn isau...nnti ok balik...
so,...nwl...don't worry tau...
cek klinik pulak awal bln 9...

Minggu ke-31
5 ogos 2009
- Ibu akan mendapati tanda kesan regangan merah pada perut. Manakala pada payu dara pula akan kelihatan salur darah yang agak jelas timbul. Ketika ini kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Panjang badannya kini boleh mencecah 37 cm dengan berat 900 g.

Minggu ke-32
12 ogos 2009
- Bayi mengalami pertambahan berat badan. Ia mencapai 1.6 kg. Secara normal kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Menyentuh soal hubungan suami isteri pula, sesetengah wanita hamil akan berasa bimbang apabila melakukan persetubuhan kerana takut ia mencederakan bayi yang dikandung. Sebenarnya, ibu tidak perlu risau untuk melakukan hubungan seks ketika ini kerana ia tidak akan mencederakan bayi.

kek coklat kukus



28 julai...
petang...nak try wat kek kukus...
lgpun...sok bezday abg...

alhamdulillah...jd...
cuma merekah atas kek tu...
bw p sek...alhmdulillah...abis..
diorang pun minta resepi...bg je la...
nnti raya...leh suruh adik ibah wat...

pg...29 julai tu...
bg abg rasa sepotong...n wish hepi bezday kat dia...
cm...abg kata...dia rasa kek tu...pahit cikit...
x pe la...yg penting...abis kek tu...
tq ye...kwn2 kat SK Lambor Kanan...
tlg mkn... :)

selamat ulangtahun



abg,
moga pjg umo....
dmurahkn rezki...
diberkati Allah selalu...

hadiah buat abg....
29 julai 2009
Terdapat ralat dalam alat ini

Senarai Blog Saya

Cari Blog Ini

Catatan Popular